Újabb tiszafák kerültek kiültetésre a Borsos-villa előtti parkba.

A Borsos-villa előtti tér újra teljes pompájában tündökölhet a helyi közösségek nagy örömére.

Újabb tiszafák kerültek kiültetésre a Borsos-villa előtti parkba.
Barcsa Lajos Alpolgármester Úr kezdeményezésére – látva, hogy több fa kipusztult az elmúlt időszakban – az önkormányzat Zöldterületi osztályának segítségével pótlásra kerültek a növények, így a tér újra teljes pompájában tündökölhet.

Debrecen építészeti gyöngyszeme

A vénkerti lakótelep közepén álló Borsos-villa igazi építészeti gyöngyszem Debrecenben. Borsos József, Debrecen egykori főépítésze saját és családja számára tervezte az épületet, melynek udvarát egykoron medence és gyönyörű rózsakert díszítette. A több mint 100 éves épület ma közösségi házként működik, ahova nemcsak a programokért érdemes ellátogatni.

A Borsos-villa

A Vénkerti lakótelep helyén egészen az 1970-es évekig a város egyik kertsége volt földszintes házakkal, szőlőskertekkel. A megnövekedett lakosság lakhatási céljaira számolták fel ezt a városrészt is és emeltek a helyén tízemeletes panelházakat. Az egyetlen eredeti állapotában megmaradt épület Borsos József építész villája volt, ami a mai napig kitűnik környezetéből. A villa, avagy a „Vénkerti viskó”, ahogy az építész saját házát emlegette, 1912-ben épült. Kertjét anno medence és gyönyörű rózsakert is díszítette.

Az épületben 1980 és 2011 között az Irodalmi Múzeum működött, ám miután azt áthelyezték a Péterfia utcára, a villát sorsára hagyták. A közel egy évtizedig elhanyagoltan álló villát és az épületet körülvevő kertet 2020-ban újították fel. Jelenleg közösségi térként működik, ahol napi rendszerességgel tartanak programokat a lakótelep és a város lakóinak.

A villa előtt áll a tervező, Borsos József mellszobra, amit 1977-ben Hondromatidisz Rigasz görög származású debreceni szobrászművész készített.

Oszd meg a bejegyzést ismerőseiddel

DEMKI

Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház

iPhone

Lorem ipsum dolor sit amet

MacBook

Sed do eiusmod tempor incididunt

iPad

Tempor incididunt ut labore et dolore