Pályázó neve: DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Debreceni Utcazene Napok

Szerződés száma TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01357

Támogatás összege (Ft) 5 989 294

Összköltség (Ft) 6 489 294

Biztosítéknyújtásra köteles Nem

A projekt megvalósításának kezdete 2021.03.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje 2021.08.31.

első debreceni utcazene napok

A Debreceni Utcazene Napok című rendezvény keretein belül szabadtéri örömzenélésre várunk főleg pályakezdő, amatőr együtteseket, zenészeket, énekeseket, akusztikusan is megszólalni tudó formációkat. A jelentkezők művészeti, előadói tevékenységükkel hozzájárulnak Debrecen város közterein az utcazene hagyományainak a megteremtéséhez és a közösség kulturális szórakoztatásához.

Az utcazene napok alkalmával két hétvégén keresztül, 2021. július 30-31-én és augusztus 1-én, valamint augusztus 6-7-8-án péntek, szombat és vasárnapi napokon 17:00 – 22:00. óráig, a városban 4 helyszínen lépnek fel az előadók váltakozva, megadott műsorrend alapján.

 

A “Debreceni Utcazene Napok” című rendezvény az Európai Unió társfinanszírozás támogatásával az Európai Szociális Alap támogatás keretein belül valósul meg. Projekt azonosítószám: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01357.

utcazene helyszínek és programok

2022.07.28-29-30-án

Hal Köz

Közeli teraszos helyek: Seven, Pipi Kuckó, Buri Buri, Mokka, Blackwood

Csapó utca

Közeli teraszos helyek: Black Sheep Kávézó és Konyha, Melange, Roncsbár

Piac utca 19

Közeli teraszos helyek: Borbár, Ikon, Bonita

Rózsa utca

Közeli teraszos helyek: Frei Cafe, Stay.

Előválogatás

Az utcazene napokat megelőzi 2021. június 27-én vasárnap a rendezvény sajtó nyilvános előválogatója, ami a DEMKI – Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. Ifjúsági Ház udvarán (4025 Debrecen, Simonffy utca 21.) kerül megrendezésre egy öttagú szakmai zsűri előtt. Az előválogatón a szakmai grémium minden egyes produkciót értékel.

Jelentkezni  a utcazene@demki.hu email címen videó- vagy hanganyag megküldésével lehetséges.

Jelentkezési határidő: 2021. június 15. kedd 18:00.

A jelentkezési feltételek:

  • a zenei formáció maximum 3×3 m-es, azaz 9m² helyen elfér,
  • legfeljebb 1 db akkumulátoros hangszóró használata megengedett,
  • műfaji megkötés nincs, de előnyben részesülnek az akusztikus előadók.

Zsűrizés

A fellépők létszáma korlátozott, a jelentkezést beküldők közül, az öttagú szakmai zsűri által kiválasztott zenei produkciók fognak fellépni. Amennyiben a jelentkező akadályoztatás esetén nem tud személyesen a 2021.06.27-i előválogatáson részt venni, a szakmai zsűri dönthet a rendezvényre történő meghívásáról.

 A kiválasztott fellépők számára – amennyiben szükséges – szállást és étkezést biztosítunk. A rendezvényen a helyi szabályok értelmében az utcazenélés során „kalapolás” megengedett.

A programról mondták

"Az új programmal az első lépések megtételében szeretnénk támogatni a kezdő debreceni zenekarokat, amivel a helyi könnyűzenei kultúra még sikeresebbé, még láthatóbbá válhat."
Puskás István
Debrecen Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere

Gyakran ismételt kérdések

A pályázati támogatást Debrecen városa, pontosan Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja az erre elkülönített költségvetési keretből, az elfogadott városi öntevékeny könnyűzenei koncepció alapján.

A támogatás vissza nem térítendő támogatásnak minősül, nem kell visszafizetni. Természetesen ha a támogatási szerződésben foglalt feltételeket a támogatott nem teljesíti, így különösen, ha a támogatás felhasználásával nem tud megfelelően elszámolni, úgy a támogatás összegét vissza kell fizetni.

Nem, jelen pályázatban könnyűzenei (azon belül akár pop, rock, hiphop, elektronikus, jazz, világzenei stb.) produkciókkal, valamint e zenei irányzatokkal foglalkozó szakemberek számára lehet pályázni.

A pályázatot kizárólag elektronikusan kell feltölteni a https://demki.hu/debrecenihangfoglalopont/ címen található űrlap kitöltésével és beküldésével 2021. április hó 30. napján éjfélig. Semmilyen dokumentumot nem kell postán vagy személyesen benyújtani.

Jelen pillanatban nem. A pályázati eredmény ismeretében a támogatottaknak kell majd egyes hivatalos dokumentumokat benyújtaniuk a támogatási szerződés megkötéséhez.

A kötelezően előírt önrész azt jelenti, hogy a pályázati támogatás összegén felül a pályázó köteles saját forrásból is hozzátenni a projekt megvalósítására, illetve a vásárlásra fordított összeghez. Hangszervásárlás esetén ez azt jelenti, hogy a támogatás legfeljebb a hangszer árának az 50%-át fedezheti, így egy 100.000 Ft értékű hangszer megvásárlásához 50.000 Ft támogatás igényelhető. A hangfelvételek és videoklipek esetén támogatást legfeljebb a teljes produkciós költség 80%-ára lehet igényelni. Az önrész felhasználását ugyanúgy számlákkal kell igazolni az elszámoláskor, mint a támogatásét.

A pályázatokról a döntés a tervek szerint legkésőbb 2021. május hó 31. napjáig megszületik, melyről minden pályázót értesítünk

A pályázatokról az Önkormányzat Kulturális Bizottságának előterjesztése alapján a Polgármester hoz hivatalos döntést. A Kulturális Bizottság döntésének előkészítését szakmai mentorok segítik, akik értékelik a pályázatokat. A szakmai mentorok: Teremi Nóra, a debreceni Bor- és Jazznapok zenei szervezője; Balogh Miklós Péter, a debreceni Rocksuli vezetője; Subicz Gábor trombitaművész, zeneszerző és Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója.

A támogatást felhasználását számlákkal kell igazolni. Ez azt jelenti, hogy a támogatásból kifizetett szolgáltatásról vagy beszerzett termékről számlát kell kérni az értékesítőtől. A számlákat a pályázó, mint “vevő” nevére kell kiállítani – magánszemély pályázó esetén, ha pénzügyi lebonyolítót (befogadó szervezetet) von be a pályázatba, ez esetben a számla a pénzügyi lebonyolító nevére szól. Számlával kell igazolni az Önrészt is.

Amennyiben magánszemélyként (természetes személyként) nyújtod be a pályázatot, igen. A magánszemély részére folyósított támogatás összevonandó adóalapba tartozó egyéb jövedelemnek minősül, ezért abból a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében adóelőleget kell levonni, ez jelenleg 15% szja-t jelöl. A támogatás kiutalásakor az adóelőleggel csökkentett összeget folyósítja az Önkormányzat. Amennyiben a pályázatot egyéni vállalkozóként vagy adószámmal rendelkező jogi személy nyújtja be, a támogatás összegéből nem kell személyi jövedelemadót fizetni, arra azonban figyelni kell, hogy az ÁFA-levonásra (visszaigénylésre) jogosult vállalkozás csak az elszámolni kívánt számlákon szereplő nettó összeget számolhatja el a támogatás terhére.

Igen, semmilyen korábban elnyert pályázat nem kizáró ok, viszont a hangfelvételek és videoklipek készítésére nyújtandó támogatásból mindenképpen új, korábban meg nem jelent hangfelvételt és klipet kell megvalósítani.

A DEMKI intézményében működő Hangfoglaló Pont munkatársához az alábbi elérhetőségeken: 06-52/532-670 (hétfő-péntek 8:00-16:00), email:

debrecenihangfoglalopont@demki.hu

A jelenlegi kiírások közül egyedül a tehetséges fiatalok hangszervásárlásának támogatására kiírt pályázatnál van felső életkori határ, ez 25 év. A többi pályázatra életkortól és tapasztalattól függetlenül pályázhatnak a pályázók.

Nem, a próbaterem-támogatást kizárólag Debrecen közigazgatási területén bérelt próbaterem díjára lehet elszámolni.

Igen, használt hangszer beszerzésére is nyújtható támogatás, a beszerzést azonban mindenképpen számlával kell igazolni, ezért a hangszer csak számlaképes eladótól vásárolható meg.

Ehhez a támogatáshoz két, legalább 10 éve a könnyűzenei szakmában dolgozó, elismert szakember ajánlását kell becsatolni. A szakember lehet többek között profi zenész, zeneoktató, menedzser, hangmérnök, stúdiószakember. Az ajánlásra nézve formai kötöttség nincs, arról kell szólnia, hogy az illető szakember miért tartja érdemesnek a fiatal zenészt a hangszervásárlási támogatásra. Az ajánlásokat PDF formátumban kell feltölteni az űrlapra, a fájlok fejenként legfeljebb 1 MB méretűek lehetnek.

Nem, a jelenlegi pályázati kiírás olyanokat támogat, akik a zenei háttérszakmák valamelyikében szeretnének képzésre jelentkezni, vagy pedig hangszeres oktatóként tevékenykednek a zenei életben és e területen továbbképzésen szándékoznak részt venni. Remélhetőleg a jövőben, a program bővülésével ösztöndíjjal is tudjuk majd támogatni a tehetséges zenészek hangszeres (és ének-) képzését.

Igen, a támogatásból megvalósuló produkciók nyilvánosságra hozatalakor a fizikai hanghordozón, a reklám és PR anyagokban, sajtómegjelenésekben, valamint a videoklipek végén fel kell tüntetni, hogy az adott projekt „Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Debreceni Zenei Támogatási Program keretében” valósult meg.

Ha bármilyen egyéb kérdésed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba és segítünk. Kapcsolat

Jelentkezés

Küldd el hanganyagod, videód linkjét nekünk.